Aa

D, d, fjerde bokstav i det latinske alfabetet. Det er også fjerde bokstav i det greske (Δ δ) alfabetet som går tilbake til et fønikisk tegn, som på hebraisk nå heter dalet. Grekerne omdannet ordet til delta, etruskerne og romerne kalte bokstaven de. Uttalen var som av vår d; i nygresk er uttalen ð (stemt, dental frikativ).

I det gammelgermanske runealfabetet er bokstaven 8. rune i 3. ætt – med lydverdien D. Runens navn er Dagr som betyr dag.

AssGermansk navn: Daaz (Dagaz)
Urnordisk: dagaR
Norrønt navn: Dagr
Anglosaksisk navn: Daeg
Islandsk navn: Dagur

Greske typer i stein

The Kiss

The Kiss (Le Baiser), 1927. Olje på lerret, 50 3/4" x 63 1/2". Peggy Guggenheim Collection. Max Ernst © Artists Rights Society (ARS), New York/ADAGP, Paris.

FF DIN – Albert-Jan Pool

Arno Pro

FF DIN er designet av Albert-Jan Pool, født 1960 i Amsterdam. Han studerte ved Royal Academy of Arts i Haag. FF DIN og FF OCR-F var blant hans første prosjekter. Han hadde fått opplæring design på Muthesius Hochschule i Kiel fra 1995 til 1998, samt typografi ved Hamburg Academy for markedsføring og media.

DaDai5meDada
dadaisme
(dada, fr. barneord for kjepphest, derav fiks idé), retning i kunst og litt. mellom kubisme og surrealisme, oppstod i Zürich 1916 og hadde en kort blomstring fram til 1922. Dadaistene ønsket å sprenge alle estetiske konvensjoner og provosere publikum. Lagde tilstelninger med dans, film, opplesning m.m., bruk av collage, funne objekter (objet trouvé) og fabrikkprodukter (ready-mades), la stor vekt på tilfeldighetens betydning i den kunstneriske skaperprosessen. Repr. bl.a. Tristan Tzara, Hans Arp, Max Ernst, Hugo Ball.

Schwitters

Hebraisk Alef

D (av lat. dies, 'dag'), internasjonalt symbol for døgn; (av samme rot som dag; dannet etter lat. dies civilis, 'den borgerlige dag'), i vanlig språkbruk tiden fra midnatt til neste midnatt.

Et sant soldøgn er tiden mellom to på hverandre følgende nedre kulminasjoner av den sanne sol. Lengden av dette varierer i løpet av året (det lengste sanne soldøgn er ca. 52 sekunder lengre enn det korteste), og man har derfor innført et middelsoldøgn som er tiden mellom to på hverandre følgende nedre kulminasjoner av middelsolen.
Et stjernedøgn er tiden mellom to på hverandre følgende øvre kulminasjoner av vårjevndøgnspunktet. Fordi Solen tilsynelatende flytter seg i gjennomsnitt ca. 1° østover (dvs. mot den daglige rotasjon av himmelkulen) i ekliptikken per døgn, er stjernedøgnet ca. 3 min 56 s kortere enn middelsoldøgnet. Pga. vårjevndøgnspunktets forskyvning som følge av presesjonen, er stjernedøgnet 0,009 s kortere enn Jordens rotasjonstid i forhold til et fast punkt på himmelen - det sideriske døgn.

Deutron

D, symbol for partikkelen deuteron, kjernen i deuterium (av deutero-); kjernen i deuteriumatomet, består av et proton og et nøytron. Den betegnes vanligvis med symbolet d, mens deuterium betegnes med D. Deuteron er den enklest sammensatte atomkjernen, og studiet av deuteronets egenskaper har bidratt sterkt til forståelsen av kreftene som holder atomkjernen sammen. Deuteroner er utgangsmateriale for frigjøring av energi ved fusjon. I kjernefysisk forskning anvendes deuteroner som prosjektiler for å frembringe kjernereaksjoner.

Hebraisk Alef

Dill, Anethum graveolens, ettårig urt i skjermplantefamilien. Inntil én meter høy, med trådaktig delte blad og gule blomster. Rik på eteriske oljer. Dill stammer fra middelhavslandene og dyrkes som krydderplante, benevnes bladdill, grønn dill, skjermdill eller krondill etter hvilken plantedel som benyttes. Bladdill høstes når planten er 15-40 cm. Krondill høstes først når blomstringen er avsluttet. Skjermdill, også kalt blomsterdill, som er skjermene med umodne frø, brukes til syltede agurker, pickles m.m. Bladene blir brukt som smakstilsetning til sild, poteter og flere slags skalldyr. Kan tørkes. Hardfør plante som kan dyrkes overalt i Norge. I gammel tid ble roten brukt mot øyeskade og saften av frøene mot fødselsrier og kolikk. I germansk folkemedisin er dill, som karve og fennikel, verneråd for kveg «når onde makter menes å ta melken fra dem».

Datamaskin

Datamaskin. Den første maskinen, Apple I, ble designet og bygd av Wozniak 1976 og solgt uten skjerm, tastatur og panel. Mac iconÅret etter fulgte den innebygde Apple II med tastatur og fargeskjerm, som ble en stor suksess, og Apple ble 1980 omdannet til aksjeselskap med raskt stigende aksjekurser. Apple III fra 1980 og Apple Lisa (navn etter Jobs' datter) fra 1983, den siste med mus og grafisk brukergrensesnitt, ble ingen stor suksess, men 1984 kom den legendariske Apple Macintosh, også med mus og grafisk brukergrensesnitt. Denne bruksmåten ble ikke vanlig blant såkalte industristandard PCer (med prosessor fra Intel og operativsystem fra Microsoft) før tidlig i 1990-årene. Etter indre stridigheter og skuffende omsetning forlot imidlertid både Wozniak og Jobs selskapet i 1985.

Adobe logo

Decca Records er et britisk plateselskap som ble grunnlagt i 1929 av Edward Lewis. Plateselskapet huskes for at det takket nei til The Beatles, men kompenserte ved å takke ja til The Rolling Stones.

Opprinnelsen til navnet «Decca» har aldri fått noen offisiell forklaring om det betyr noe spesielt eller om det er en forkortelse for noe. Den mest besnærende forklaringen er at det stammer fra åpningsnotene til en symfoni av Beethoven: «D-E-C-C-A». Teorien støttes av at et bilde av Beethoven prydet Deccamerket i mange år.

Lick