Aa

F, f, sjette bokstav i det latinske alfabetet. Stammer over gresk fra det fønikiske alfabetet og heter på semittisk waw. Ordet betyr nagle eller krok, og slik har det opprinnelige billedtegnet sett ut. Bokstaven het på gresk vau (opptatt i tysk som navn på v) eller etter sin form digamma, dobbelt-gamma. Den var vanlig i eldre gresk skrift, men den lyden den betegnet, w (konsonantisk v), falt etter hvert bort, og bokstaven gikk ut av det klassiske greske alfabetet. Lyden f kom først inn i gresk i keisertiden istedenfor ph, som før hadde vært uttalt p med aspirasjon. Romerne gjengav fra først av f-lyden dels med vh, siden med fh og deretter med f alene. De kalte bokstaven ef.

I runealfabetet er f første rune i første ætt. Runens navn er Fe og lydverdien F. Betydningen er fe, buskap, eiendom gods, løsøre, penger.

AssGermansk navn: Fe (Fehu)
Urnordisk: fehu
Norrønt navn: Fé
Anglosakisk navn: Feo, Feoh
Islandsk navn: Fé

Franz Marc

Marc, Franz; Gul ku, 1911. Olje på lerret. 140.5 x 189.2 cm. Solomon R. Guggenheim Museum, New York

Der Blaue Reiter (tysk: den blå rytter) var en tysk ekspresjonistisk kunstnergruppe. Den ble grunnlagt i München i 1911. Kunstnere som Wassily Kandinsky, Franz Marc og August Macke var med på å grunnlegge Der Blaue Reiter.

Der Blaue Reiter ble grunnlagt som et tilsvar på at en annen kunstnergruppe som Kandinsky var medlem av, Neue Künstlervereinigung, hadde refusert Kandinskys maleri "Last Judgement" fra en utstilling. Gruppen var sentrert rundt Kandinsky og Marc, og hadde ikke et klart uttrykt manifest.

DeStijl

Mondrian, Piet. Komposisjon med gul, blå og rød. 1937 - 42. Olje på lerret. 72.5 x 69 cm. Tate Gallery, London

Futura – OpenType

Futura er designet av Paul Renner (1878 - 1956). Renner hadde bakgrunn som kunstmaler, men jobbet som som boktrykker for Georg Müller forlag fra 1907 til 1917. Han hadde således en litt annen innfallsvinkel til typografien enn de klassiske typografene. I 1928 designet han Futura i tråd med med tiden stil.

Arno Pro

De Stijl Poster

De Stijl var en kunstbevegelse på 1920-tallet. Medlemmene av De Stijl ønsket å uttrykke et nytt utopisk ideal av spirituell harmoni og orden.De rendyrket abstraksjon og universalitet gjennom en reduksjon til form og farge. De forenklet visuelle komposisjoner ned til vertikale og horisontale retninger, og brukte bare primærfarger som rødt, blått og gult sammen med sort og hvitt. De Stijl var ikke opptatte av det individualistiske, og etterstrebet objektivitet.
Viktige medlemmer av De Stijl var Piet Mondrian, Theo van Doesburg og Gerrit Rietveld.
De Stijl påvirket både maleri, Bauhaus og den internasjonale stilen i arkitektur, samt mote og interiørdesign.

Rietveld

Rød og blå stol (1917)

Gerrit Thomas Rietveld (24. juni, 1888–26. juni, 1964) var en nederlandsk møbeldesigner og arkitekt.

Hebraisk Alef

F, kjemisk symbol for grunnstoffet fluor (av lat. 'flyt, strømning'), ikke-metallisk grunnstoff som tilhører gruppe 17, halogenene, i grunnstoffenes periodesystem. Naturlig forekommende fluor består utelukkende av isotopen 19F. Radioaktive isotoper med nukleontall fra 17 til 22 kan fremstilles kunstig, de har halveringstider fra 4 sekunder for 22F til 110 minutter for 18F.

Forekomst. Det er estimert at jordskorpen inneholder 0,03 vektprosent fluor. Viktige fluorholdige mineraler er fluoritt (flusspat), CaF2, kryolitt, Na3AlF6, og fluorapatitt, Ca5(PO4)3F.

Hebraisk Alef

F (fork. for eng. fighter, 'jagerfly'), flytyper, f.eks. F-5; Freedom Fighter som er et to-motors amerikansk jagerfly, produsert i flere varianter av Northrop mellom 1962 og 1987. Flyet var basert på det supersoniske treningsflyet Northrop T-38 Talon, og var tenkt som et lavkost-jagerfly. Det amerikanske luftforsvaret var imidlertid ikke interessert i denne typen jagerfly. Derimot var den amerikanske hæren interessert i et slikt fly som bakkeangrepsfly, en interesse som luftforsvaret ikke delte.

Hebraisk Alef

F (forkortelse for forte it. sterkt; ) (mus.), dynamisk tegn; Gradering av lydstyrke, ved betegnelser som forte (f) og piano (p) med sine forskjellige avskygninger: fff (forte fortissimo), ff (fortissimo), mf (mezzoforte), mp (mezzopiano), pp (pianissimo), ppp (piano pianissimo), ffff og pppp. Forskrifter om dynamikk finnes ikke før 1600 og nokså sparsomt frem til 1750, da Mannheimskolen nødvendiggjorde nøyaktige dynamiske angivelser.

 

Augustus

Fibonacci, Leonardo Pisano [fibånattʃi], italiensk munk og matematiker, levde, omkring 1200. Fibonacci var den første som gav egne bidrag til matematikken i Vest-Europa siden oldtiden. I sin bok Liber Abaci gjør han det arabisk-indiske tallsystem kjent.

Hans navn er videre knyttet til de såkalte Fibonacci-tall, følgen 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, ..., som er definert rekursivt ved at hvert ledd (fra og med det tredje) er lik summen av de to foregående. Fibonacci-tallene har betydning for moderne kodeteori og har mange interessante egenskaper, blant annet er grenseverdien for forholdet mellom to påfølgende Fibonacci-tall lik det gylne snitts forhold.

@

Flesk og duppe

600 g lettsaltet sideflesk
4 ss margarin
4 ss hvetemel
5 dl melk
½ ts salt

¼ ts peppe

 

Slik gjør du:

  1. Lag en hvit saus ved å smelte margarin i en kjele og rør inn mel. Spe med melk, mens du rører godt. Kok opp så det tykner.
  2. Skjær svoren av flesket og skjær det i tynne skiver. Stek skivene på begge sider.
  3. Ha fettet som ligger i pannen når du har stekt flesket opp i den hvite sausen. Smak til med salt og pepper.

Ha eventuelt i finhakket persille til slutt. Serveres med kokte poteter, kokte gulrøtter eller kålrabistappe.