Aa

I – i, i, niende bokstav i det latinske og greske (I ι) alfabet, overtatt fra fønikisk skrift. På semittisk heter bokstaven jod. Grekerne gjengav navnet med iota og brukte den for vokalen i, mens den på semittisk er j, halvvokal (konsonantisk i). På latin betegnet i både i- og j-lyd. I de siste årtier f.Kr. og senere betegnet man undertiden en lang i-lyd eller ij-lyd ved å gjøre bokstavens strek ekstra lang. Fra 1100-tallet av ble det vanlig å sette en tynn strek over bokstaven; fra 1300-tallet satte man isteden en prikk over den for å skille den ut. I runealfabetet er i 3. rune i 2. ætt. Runens navn er Is og betyr det samme. Lydverdien er I

AssGermansk navn: Icz (Isa)
Urnordisk: isaR
Norrønt navn: Íss
Anglosaksisk navn: Is
Islandsk navn: Íss

Bananasplit

David Evans Strickler, en 23 år gammel farmasøyt-lærling i Tassels apotek Latrobe, Pennsylvania – som alt var kreditert for å ha funnet opp “sundaes”, lagde den første bananaspliten i 1924. Prisen var 10 cent, altså dobbelt så dyr som andre sundaes. Det var studenter fra Saint Vincent College som først fikk smaken på dette næringsrike måltidet og senere spredde det glade budskapet til resten av verden.

Gerhard Munthe

Gerhard Munthe; Nordlysets døtre 1892, billedvev.

Isabella

Isabella – OpenType

Isabella ble designet av Hermann Ihlenburg i 1892 for MacKellar, Smiths and Jordan, et av mange setterier som senere dannet American Type Founders. Isabella er typisk for sin tid; Arts & Crafts movenment, og art nouveau, med sine snirkler og løkker. Passer fint for drama – for ikke å si melodrama. Fonten ble senere en av de første PostScript-fontene som ble lansert av Agfa Computergraphic. I 1988.

Arts and Crafts (engelsk for «kunsthåndverk») eller the Arts and Crafts Movement var det engelske navnet på en designretning eller bevegelse som ville gjenreise de estetiske kvalitetene i kunsthåndverket. Bevegelsen oppstod på 1860-tallet og varte til begynnelsen av 1900-tallet med et høydepunkt i Storbritannia og USA mellom 1880 og 1910.

Gerhrad Munthe

Gerhard Peter Franz Wilhelm Munthe (født 19. juli 1849, død 1929) var en norsk maler, tegner, bok- og tekstilkunstner. Gerhard ble født i Heradsbygd i Elverum kommune. Faren, Christian Pavels Munthe, var lege. Gerhard hadde i alt tolv søsken, blant andre forfatteren Margrethe Munthe. Han begynte på J.F. Eckersbergs malerskole i Kristiania i 1870, siden på Kunst- og Håndverksskolen, og fra 1874 til 1876 gikk han i lære hos landskapsmaleren og slektningen Ludvig Munthe i Düsseldorf. Gerhard Munthe debuterte på Høstutstillingen i 1882.

Julle

I – latinsk forkortelse for imperator, som romersk forkortelse betegner imperator. Kan også som latinsk forkortelse bety Julius, Junius, Juno, Jupiter m.m.

Pizzeria Uno

I – romersk talltegn for 1. Pizzeria Uno ble etablert i 1943 da Ike Sewell tilbredte den originale “Chicago Deep dish Pizza”. I 1978 ekspanderte foretaket, og den første Uno-restauranten ble åpnet i Boston året etter.

Italia

I – nasjonalitetsmerke for motorkjøretøyer fra Italia, republikk i Europa, omfatter den midterste av de tre søreuropeiske halvøyene (Apenninerhalvøya), avgrenset av hav i sør, øst og vest, og av Alpene i nord. Italia grenser til Frankrike i vest, Sveits i nord, Østerrike i nord og nordøst og Slovenia i øst.

 

Illustrator

Illustrator. Fram til lanseringen av Creative Suite prydet Botticellis Venus “splash-screen” og boksen til Adobe Illustrator.

Sandro Botticelli, egentlig Alessandro di Mariano Filipepi (født 1. mars 1445 i Firenze, død 17. mai 1510 i Firenze), var en italiensk maler under ungrenessansen.

Nas

I am … Nas, eg. Nasir Ben Olu Dara Jones, født 14. september 1973, fødested New York, amerikansk rapper; sønn av jazztrompeteren Olu Dara. Med debutalbumet Illmatic (1994) var han med på å sette New York på hiphop-kartet igjen etter noen års Los Angeles-dominans. Det ga ham hans første og største britiske hit, The World Is Yours. Alle Nas' album har blitt storselgere i USA: It Was Written (1996), I Am... (1999) Nastradamus (1999), Stillmatic (2001), God's Son (2002), Street's Disciple (2004), Hip Hop Is Dead (2006) og Untitled (2008). Men han har bare hatt én stor hit der, I Can (2003). Nas er videre kjent for sine poetiske hiphoptekster og for å være en av de aller beste mc-ene.