V

V – 22. bokstav i det latinske alfabetet, egentlig samme bokstav som U; tegnet for vokalen u ble på latin brukt også for halvvokalen (konsonantisk u). Bokstavnavnet ve er nydannet i analogi med be, pe, osv. Under den annen verdenskrig fikk bokstaven V stor betydning i propagandaen. Juli 1941 innførte den britiske presse det som symbol på seieren (eng. Victory,)og samtidig ble det såkalte V-tegnet innført; det bestod i at man løftet hånden med sprikende peke- og langfinger. BBC brukte morsealfabetets V (...−) som kjenningssignal i sine sendinger til de okkuperte land, og man laget symbolikk av den omstendighet at Beethovens 5. symfoni, skjebnesymfonien, begynner med samme rytme som morsealfabetets V. I de tyskbesatte land ble V-en ofte malt eller tegnet på husvegger og plankegjerder. Den tyske propaganda gjorde et mislykket forsøk på å besvare dette ved selv å annektere V-tegnet, som skulle stå for Viktoria, se bilde under propaganda. Også i etterkrigstiden har V-tegnet vært (mis)brukt som seierstegn.

 

AssGermansk navn: Uraz (Uruz)
Urnordisk: uruR
Norrønt navn: Úr
Anglosaksisk navn: Ur
Islandsk navn: Úr

 

Slottet Belvedere

We Are Secure

 

Voluta

Voluta Script by Adobe – OpenType

Voluta Script ble designet som et «Adobe Original typeface» av østerikeren Viktor Solt-Bittner i 1998 for bruk i en guide til det østerrikske galleriet på slottet Belvedere. En volute (latin voluta) er en spiral eller tilsvarende ornamental detalje som er mye brukt i barokken, som i arkitekturen i slottet Belvedere. Slottet var den residens for prins Eugene av Savoy, en av de store militære leder i det 18. århundre og en markant skikkelse i østerriksk historie. Solt-Bittner har basert sitt skriftsnitt på prins Eugenes egen håndskrift og skapt en hybrid stil som bærer rytmen og og grunnleggende former fra sine forbilder, med store bokstaver og mørke vertikale streker samt organiske avslutninger av karakterer og tegn. Dermed framkalles barokken med et snev av majestetisk nåde i moderne typografi.

Hariton Pushwagner, Hariton (etter Hare Krishna) Pushwagner (etter super-markedenes trillevogner), (fødselsnavn Terje Brofos) ble (født 2. mai 1940 i Oslo, Norge, er en norsk maler inspirert av popkunst. Pushwagner er Norges mest særegne eksponent for pop art med en internasjonal suksess og regnes som en av Norges viktigste samtidskunstnere.

Han vokste opp på Berg i Oslo. Da han var atten år begynte han på reklamelinja på Statens håndverks- og kunstindustri-skole. Fra 1963 til 1966 gikk han på Statens Kunstakademi.

Hariton Pushwagner

Morten Dreyer, en Norsk gründer og kunstpromotor tok kontakt med Pushwagner i 1981 etter å ha sett ett av bildene hans og fungerte som assistent og sekretær for Pushwagner i 17 år. I 1998 skrev den da svært fattige og rusavhengige Pushwagner under på en avtale med sin agent og sekretær Morten Dreyer, som gjorde at Dreyer tok kontrollen over alle maleriene Pushwagner hadde laget fram til da, inkludert skissebøker. Ti år senere, i 2008, tok Hariton Pushwagner rettslige skritt for å få tilbake alle sine verk anklaget Morten Dreyer for å ha utnyttet ham, solgt falske verk med falske underskrifter og urettmessig eierskap. Det ble avsagt dom i Pushwagners favør.

Old Sparks

V – symbol for volt, SI-enhet for elektrisk spenning og potensial. En volt er lik spenningen mellom to punkter på en leder hvor det, når det går en konstant strøm på en ampere, utvikles en effekt på en watt mellom punktene. Dette tilsvarer at resistansen mellom punktene er en ohm. 1V = 1 W/A = Ο · A. Navnet er etter A. Volta, italienske fysiker som oppdaget sammenhengen i galvanisk elektrisitet. Han fant at to forskjellige slags metaller blir elektriske når de begge berører en ledende væske. Han konstruerte det første galvaniske elementet og satte elementer sammen til batteri, såkalt voltasøyle.

Vanadium

V atomsymbol for grunnstoffet vanadium, grunnstoff i gruppe 5 i grunnstoffenes periode-system, kjemisk symbol V, atomnummer 23. De andre grunnstoffene i gruppe 5 er niob, tantal og dubnium. Elektron-konfigurasjonen for vanadium er [Ar]3d34s2. Det vanligste ionet er derfor V5+. Vanadium har 2 stabil isotoper 51V (99,76 %) og 50V (0,24 %) og mer enn 9 radioaktive isotoper. Vanadium-metall er sølvhvitt med rom-sentrert kubisk romsentrert struktur og kan lett valses til tynne folier og trekke til tynne tråder. Mindre mengder oksygen, nitrogen, karbon og hydrogen gjør metallet hardt og sprøtt.

Pentagram

V – romersk talltegn = 5; pentagram, stjernelignende figur som dannes ved at man trekker opp alle diagonalene i en regelmessig femkant. Pentagram har vært mye brukt i magien både i gammel og i ny tid som vern mot onde makter. Pytagoreerne, gnostikerne, nyplatonikerne og druidene brukte pentagram som merke. I Norge kalles pentagram marekross, maremerke eller tussemerke, og man finner det ofte risset inn på dører, kjøreler m.m.; det er også et av de vanligste norske bumerker. En forutsetning for magisk virkning var at pentagrammet var skåret eller malt med én strek, uten avbrudd.

V - TV-serien (2009)

V – en amerikansk science fiction TV-serie fra 2009 og en nyinnspilling av V - The Original Mini Series fra 1983. Serien ble lansert i USA på ABC 3. november 2009. Serien er produsert av The 4400-skaperne Scott Peters, Jace Hall, Steve Pearlman, og Jeffrey Bell. Fire episoder ble sendt i november 2009, og serien fortsatte i mars 2010 etter vinter-OL 2010 med nye åtte episoder, totalt tolv episoder i første sesong.

V for vendetta

V for vendetta er en film fra 2006. Den er en filmatisering av tegneserieromanen V for Vendetta av Alan Moore og David Lloyd. Filmen ble regissert av James McTeigue og produsert av Joel Silver og brødrene Wachowski, som også skrev manus til filmen. Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea og John Hurt har hovedrollene. Selv om filmversjoner av Moores tegneserier tidligere har vært sterkt kritiserte blir V for Vendetta beskrevet som «den mest troverdige og bokstavelige filmversjonen av en Alan Moore-tegneserie til dags dato.»