W

W – 23. bokstav i vårt alfabet, en fordobling av v – en ligatur; først brukt av anglosaksiske skribenter på 600-tallet for å uttrykke halvvokalen [w]. Senere opptatt i tysk, der den på den tiden bel uttalt på samme vis. U og V var fram til 1500-tallet bare to ulike måter å skrive den samme bokstaven på, hvilket er grunnet til at den på engelsk heter «double u». Formen stammer fra runealfabetet. Her er w representert av 8. rune i 1. ætt. Brukes i norsk bare i lånord og navn. W uttales som v i de nordiske språk, nederlandsk og tysk; på engelsk og maltesisk som en konsonantisk u.

I Sverige har Svenska Akademien fra og med 2006 formelt vektlagt forskjellen på V og W i og med utbredelsen av web-relaterte ord og uttrykk. Samt noen få eksempler på ord som skiller distinkt på V og W – tvist (som i uenighet mellom to parter) og twist (dansen eller begrepet ‹vri›)

AssGermansk navn: Uuinne (Wunjo)
Urnordisk: wunju
Norrønt navn: Vend
Anglosaksisk navn: Wynn
Islandsk navn: Vin

En gates melankoli

Sang om kjærlighet

Wilhelm Klingspor Gotisch

Wilhelm Klingspor Gotisch – OpenType

Wilhelm Klingspor Gotisch er designet av Rudolf Koch mellom 1924 og 1926 for Klingspor typestøperi. Koch var en talentfull kalligraf, og han brukte denne ferdigheten da han formgav denne gotiske fonten. Også kjent under navnet Wilhelm Klingspor Schrift, er dette en av de mest storslåtte og leselige gotiske skriftene, med tradisjonelle flamboyante kapiteler.

Gotisk skrift er en samlebetegnelse for visse skriftvarianter av det latinske alfabetet der bokstavene er gjengitt med brukne buer og tunge stammer. Gotisk skrift er både en form for historiske skriveskrifter og ulike trykkskrifter som etterlikner skriveskriften.

Giorgio de Chirico (10. juli, 1888 – 20. november, 1978), også kjent som Népo, var en italiensk maler. Hans metafysiske malestil dannet skole og ble senere regnet som en del av surrealismen.

Giorgio de Chirico ble født i 1888 i Volos i Hellas]av foreldre fra Genova og Sicilia i Italia. Etter studier i Aten og Firenze, kom han til München i 1906 og ble elev vedkunstakademiet der. Han leste da filosofiske arbeider av Nietzsche og Arthur Schopenhauer, og studerte bilder av Arnold Böcklin og Max Klinger.

Giorgio de Chirico
Tilbake i Italia malte han (1910) det første av serien Metafysisk Piazza (eng: Metaphysical Town Square): The Enigma of an Autumn Afternoon (Høstetter-middagens gåte) etter åpenbaringsfølelsen han fikk av Piazza Santa Croce i Firenze. Han malte også bildet «Orakelets gåte» under oppholdet. Han besøkte Torino på vei tilbake til Paris, og ble fascinert av det metafysiske aspektet ved piazzaene og gateløpene med bueganger. Torino var også Nietzsches by. Gjennom sin bror ble han introdusert til Pierre Laprade som var medlem av juryen for Salon d’Automne, hvor han fikk stille med tre verker (1912): «Orakelets gåte», «Ettermiddagens gåte» og «Selvportrett».

Wolfram

W – det kjemiske symbolet for grunnstoffet wolfram – grunnstoff med atomnummer 74. I den fransk- og engelskspråklige delen av verden kalles stoffet «tungsten» (fra svensk: tung sten). I Sverige brukes imidlertid navnet volfram. I 1779 gjettet Peter Woulfe at han hadde å gjøre med et nytt grunnstoff da han undersøkte mineralet wolframitt. I 1781, oppdaget Carl Wilhelm Scheele at en ny syre, wolframsyre, kan være laget av scheelitt (på den tiden kalt tungsten). Scheele og Torbern Bergman antydet at det kunne være mulig å få et nytt metall ved å redusere denne syren. I 1783 lyktes de spanske brødrene José og Fausto Elhuyar å isolere det nye stoffet.

W. (2008)

W. Film om Georg W, Bush fra 2008. W er kallenavnet til ekspresidenten, også «Dubya», (utt. /dø:b-jə/I) etter Texas-uttale. Regissert av Oliver Stone. Med Josh Brolin, Ellen Burstyn, Elizabeth Banks, Toby Jones, James Cromwell, Thandie Newton for å nevne noen.

Utdannet ved Yale-universitetet, sønn av Texas, tidligere alkoholiker, nyfrelst George W. Bush kan beskrives på mange måter, men dypest sett er han baseballfan. Hadde ting vært annerledes kunne han gjennom sitt delte eierskap av klubben Texas Rangers forhandlet seg frem til stillingen som baseballkommisær. I stedet falt valget på en annen jobb: President for Amerikas forente stater.

Watt

W – symbolet for watt som er en avledet SI-enhet for effekt, definert som 1 joule per sekund (1 J/s), og er altså et mål på hastigheten energi omformes fra en form til en annen. I elektrisitetsbransjen brukes enheten som et mål på hastigheten elektrisk strøm produseres eller forbrukes med, som egentlig bare er former for energiomforming. Enheten har fått navn etter James Watt for hans bidrag til utviklingen av dampmaskinen. Den ble tatt opp av Conférence Générale des Poids et Mesures (CGPM) i 1960.

Kilowatt (kW) har samme størrelsesorden som hestekraft, og brukes derfor ofte i sammenhenger der hestekraft tidligere ble brukt.

Work - arbeid

W – symbolet for arbeid (for engelsk work) i fysikk, tilsvarende A på norsk. I fysikken er arbeid definert som skalarproduktet av vektorene kraft og vei:

Det betyr at arbeid er lik

Enheten for arbeid er joule, J. Sagt på en enklere måte er arbeid kraft anvendt gjennom en strekning. Altså: Arbeid = kraft · strekning. Det innebærer for eksempel at hvis man bruker en kraft for å flytte på et legeme, så har man utført et arbeid på legemet.

Arbeid er mekanisk energioverføring, det vil si energioverføring som skyldes påvirkning av krefter.

W Magazine

W Magazine Womens Wear daily sitt månedsmagasin W følger motebransjen på nært hold. Siste nytt fra motehusene verden rundt. Reportasjer fra både amerikansk sosietet og europeiske kongelige. Elegante og fargerike artikler kombineres med billedserier av «høy kvalitet».

Miley Cyrus har forlengst forlatt snill-pike stempelet hun fikk når hun i mange år spilte popstjerne i «Disney»-serien «Hanna Montana», da hun prydet forsiden av motebladet W Magazine splitter naken, kun dekket av en dyne.

Cyrus er nesten ugjen-kjennelig med lengre hår, blekede øyenbryn og naturlig sminke.