X

X – 24. bokstav i vårt alfabet. Etruskerne og fra dem romerne overtok et vestgresk alfabet, der bokstaven X hadde lydverdien ks eller khs. Romerne kalte bokstaven eks. I østgreske og klassisk greske alfabeter derimot var X 22. bokstav, hadde lydverdien kh og kaltes khei, khi. For lydforbindelsen ks hadde disse sistnevnte alfabeter bokstaven Ξ, ξ, den 14. bokstaven i alfabetet, med navnet ksei, senere ksi. Brukt som romertall = 10.

X uttales oftest som ks, men vanligvis som s i begynnelsen av ord. Den kan i fransk og engelsk uttales gz (i exact), s eller z (fr. soixante, eng. Xenophon), i katalansk, portugisisk, galisisk og maltesisk som sj. I albansk uttales x dz og sammensetningen xh dsj.

KenGermansk navn: Chozma (Kenaz)
Urnordisk: kauna
Norrønt navn: Kaun
Anglosaksisk navn: Cen, Ken
Islandsk navn: Kaun

Grunged design

Mot en ny topp I

Xenophone

Xenophone – TrueType

Xenophone er laget av Vic Fieger, en ung illustratør og designer som lager fonter i stiler som «grunge» og håndskrift. De fleset av fontene distribueres gratis på nettsteder som fontsquirrel.com og dafont.com.

Typene i Xenophone ble opprettet fra håndtegnede figurer der amerikanske mynter ble sporet rundt for å lage kurver og sirkler. Noen kapiteler er ment å ligne symboler fra det internasjonale fonetiske alfabetet. Xenophope er lastet opp i januar 2009. Fonten består kun av et begrenset antall tegn, og ikke æ, ø og å.

Alexander Stub, født 1978. Eplet faller ikke langt fra stammen, heter det, noe brødrene Alexander og Daniel Stub kan stå som bevis på. Faren, Kjeld Stub er allerede en anerkjnet kunstner. Det er vestlandsnaturen som er inspirasjonskilde for Alexander, og bildene utmerker seg ved sine stilsikre komposisjoner og gnistrende fargebruk.

Alexander Stub

— Man vet aldri helt hvordan det ferdige bildet blir med linosnitt. Det skjer så mye underveis. I f.eks. bildet Morgenlyset kommer II har jeg benyttet tre plater, men det er aldri før den siste platen har gått gjennom pressen at motivet kommer frem. Det som ser sort ut, er faktisk mørk blå. De fine strekene har jeg risset inn til slutt. Jeg liker håndverket, det å skjære i platen. Dessuten trykker jeg selv for å beholde det originale i grafikken. Motivet er basert på inntrykk i hukommelsen, ikke fra skisseblokken på stedet, etter turer på havet og i fjellet.

Alexander har i to år hospitert hos sin far Kjell Stub etter avsluttet utdannelse ved Kunstskolen i Bergen.


OS X «Cheeta»

X – operativsystem for Apple Macintosh-maskiner; OS X. Systemet ble lansert den 24. mars 2001 og er etter det oppdatert ni ganger (april 2014).

Etter Mac OS 9 var det klart at Macintoshplattformen trengte et mer moderne operativsystem for å holde følge med den rivende utviklingen innenfor informasjonsteknologien. Apple bestemte seg for å ikke bygge videre på det allerede eksisterende operativsystemet, og i 1996 overtok derfor Apple selskapet NeXT og deres system OPENSTEP. Samtidig gikk NeXT-lederen og Apple-grunnleggeren Steven Jobs tilbake til Apple. OPENSTEP ble kjernen i Apples nye operativsystem OS X.

X (1986)

X Oddvar Einarsons debut som spillefilmregissør innevarslet noe nytt innen norsk storbyrealisme da filmen kom i 1986. Einarson hadde bakgrunn fra den politiske dokumentar-filmen, men det er gjennom de vare stemningsbildene at X henter mye av sin egenart. Filmens handling kretser rundt et uvanlig møte mellom en fotograf i 20-årene og en 13-årig gatejente i den vinterkalde ”vesle” storbyen Oslo. Men det er ingen historie om ”forbudt kjærlighet”, de to outsiderne er snarere døråpnere inn til miljøer og bytablåer man ikke hadde sett i norsk film før. X ble tatt ut til filmfestivalen i Venezia og vant juryens spesialpris.

Chi Rho – Kristusmonogram

X – forkortelse for Khristos, Kristus. Figuren er dannet ved å slå sammen de to første (store) bokstavene chi og rho (ΧΡ) i det greske ordet «ΧΡΙΣΤΟΣ» =Kristus , slik at det blir et monogram. Figuren Chi Rho ble også brukt av hedenske greske skrivere som et merke i margen for å markere særlig viktige avsnitt. Bokstavene chi og rho sto da for «chrēston», som betyr «god». Noen mynter med bilde av Ptolemaios III av Egypt (r. 246–222 f.Kr) var merket med en figur som tilsvarer Chi Rho. Chi Rho-figuren ble også brukt av den romerske keiseren Konstantin den store som vexillum, kjent som Labarum.

X Marks the Spot

X – Marks the Spot! I den tredje Indiana Jones-filmen Indiana Jones and the Last Crusade er det en scene i Indys klasserom der han forteller sine studenter at X nesten aldri markerer funnstedet for en eventuell artifakt. Og i et nydelig poetisk øyeblikk senere i filmen er det faktisk en X, som markerer stedet – eller nærmere bestemt romertall 10 (X).

X eller kryss er kanskje det eldste symbolet; to pinner eller stener lagt slik er noe et dyr ville lage. Veidefolk har markert stier og steder på denne måten siden livets begynnelse.

X-kromosom

X – kromosom, kjønns-kromosom som er paret hos det ene kjønnet og enkelt hos det andre kjønnet av samme art. Hos mennesket har kvinnen i sine celler to x-kromosomer, mannen ett x- og ett y-kromosom > Y-kromosom, uparet kjønnskromosom som bare finnes hos det hannlige kjønnet av en pattedyrart. Jfr. genetikk, læren om biologisk arvelighet, det at en egenskap i en generasjon kan gjenfinnes i en senere generasjon. Dette gjelder ikke bare enkelte karakterer, men også det forhold at mennesker føder menneskebarn, at ertefrø spirer til erteplanter osv.