W

W – 26. bokstav i vårt alfabet, stammer over etruskisk fra gresk, hvor den hadde formen I, senere Ζ og er 6. bokstav i alfabetet, med navnet zeta. Uttalen gjengis med sd el. ds, men har vært én lyd, en stemt s-lyd. Går tilbake på fønikisk skrift; bokstaven heter på hebraisk zayin, 'våpen'. I latinsk rettskrivning ble bokstaven tatt i bruk under Augustus i lånord fra gresk; den hadde fra først av sin plass etter F i bokstavrekken. I runealfabetet er z 7. rune i 2. ætt.

Bokstaven Z sto opprinnelig på sjuende plass i det latinske alfabetet, altså der G står i dag. Men romerne fant snart ut at de ikke hadde bruk for Z-en fordi det ikke fantes noen stemt s på latin, dermed fjernet de Z helt, og satte den nye bokstaven G inn på den samme plassen. Senere, da romerne ble bedre kjent med gresk, fant de ut at de nok allikevel hadde bruk for Z, nemlig når de skulle skrive greske navn og lånord. Men nå var jo den gamle plassen opptatt, så da måtte bokstaven legges til på slutten – etter Y, som de også hadde kommet på at de måtte gjeninnføre. Derfor er Z den siste bokstaven i den versjonen av det latinske alfabet som for eksempel brukes på engelsk.

Ass 
Germansk navn: Algis, Algiz or Elhaz
Urnordisk: algiR
Anglosaksisk navn: Eolh
 

Zayin – våpen

Sang om kjærlighet

Zapfino

Zapfino – OpenType

Utviklingen av Zapfino var blitt alvorlig forsinket inntil Zapf presenterte prosjektet til Linotype. Selskapet var innstilt på å reorganisere og fullføre prosjektet. Zapf samarbeidet så med Linotype og laget fire skriftsnitt og forskjellige ornamenter, dekorer og symboler. Zapfino ble lansert i 1998.

Senere versjoner av Zapfino som utnytter Apple Advanced Typography og OpenType teknologiene, er i stand til å lage automatiske ligaturer og glyffsubstitusjoner som reflekterer det flytende og dynamiske i Zapfs kalligrafi.

Bjørn Brusdal, f. 1948 i Ålesund, bosatt på Giske, er en norsk billedkunstner, særlig kjent for sine grafiske arbeider. Hans arbeider er kjennetegnet av enkelhet, kraft og intensitet. Fra år 2000 er han tildelt statens garantiinntekt.

Hermann Zapf (født 8. november 1918) er en tysk typograf, skriftsnittdesigner, kalligraf og professor fra Darmstadt.

Samtidig som Zapfs arbeider er møtt med stor faglig respekt i store deler av verden, kanskje spesielt de berømte typesnittene Palatino og Optima, er enkelte av de beste skriftsnittene han har laget, utsatt for omfattende plagiering. Det mest kjente eksemplet er nok Book Antiqua fra Monotype som ble levert sammen med Microsoft Office og som av mange ble betraktet som en ren versjonering av Palatino. I 1993 valgte Zapf å trekke seg fra ATypI (Association Typographique Internationale) fordi han anså at foreningen ikke tok tak i problemene rundt plagiering og kopiering av arbeidene til fremtredende medlemmer.

Z (1969)

Z – Få filmer har blitt Oscar-nominert både i kategoriene beste film og beste fremmedspråklige film. Den politiske thrilleren Z gjorde imidlertid det i 1969. Costa-Gavras ble også nominert i kategoriene beste regi og manus.

Basert på en bok av eksil-grekeren Vasilis Vasilikos, er Z inspirert av rettssaken som fant sted etter likvideringen av den venstreradikale politikeren Grgoris Lambrakis i 1963. Den greske høyresiden anså Lambrakis som en kommunistisk trussel, i strid med nasjonens pro-amerikanske linje, hvorpå et attentat ble planlagt etter en tale i Thessaloniki i 1963.

Zorro

Z Zorro, romanskikkelse skapt av den amerikanske forfatteren Johnston McCulley i romanen The Curse of Capistrano (1919). Zorro er en svartkledd, maskert helt som kjemper for de undertrykte mot korrupte øvrighetspersoner i California på begynnelsen av 1800-tallet; han er en mester med kården og etterlater gjerne en «Z» rispet inn i veggen eller i skurkens panne. Til hverdags er han den forfinede aristokraten Don Diego de la Vega. Zorro er først og fremst blitt kjent gjennom de mange filmatiseringene; de klassiske er Fred Niblos The Mark of Zorro (1920) med Douglas Fairbanks, og Rouben Mamoulians The Mark of Zorro (Zorros merke, 1940) med Tyrone Power.

Z-museum

Z museum byr på en vandring bakover i tid, for hele familien.

Gled deg til en lærerik og underholdende reise gjennom historien, med et vell av ulike utstillinger i det nesten 2000 kvadratmeter store bygget.
Ta for eksempel en titt inn i et autentisk bilverksted fra 1930-tallet, bli kjent med spennende smakebiter av lokalhistorien - og ikke minst, gled deg til å få se hemmeligheten fra Lytingsvatn, en mer enn 1000 år gammel stokkbåt!

Museet har Norges største, privateide telefonsamling, en stor veteranbilsamling, der også motorsykler, mopeder og sykler vises frem. I har museet en enestående samling tepper fra det fjerne østen, gamle møbler og leker.

Jay-Z

Jay-Z – Shawn Corey Carter, bedre kjent som Jay-Z, (født 4. desember 1969 i Brooklyn, New York) er en amerikansk rapper. Han slo igjennom med debutalbumet Reasonable Doubt i 1996 og har senere fulgt opp med album som blant annet The Blueprint (2001) og The Black Album (2003). I den grad suksess kan måles i penger er Jay-Z en av de mest finansielle suksessfulle hip hop-artister og forretningsmenn i USA og hans rikdom besto av over 450 millioner dollar i 2010. Han har solgt bortimot 50 millioner album verden over, og mottatt tretten Grammy-priser.

Jay-Z var tidligere president for hip hop-plateselskapet Def Jam Recordings, men forlot posisjonen i desember 2007.

Atomet

Z – atomnummer som er lik antall protoner i atomkjernene i et grunnstoff. Atomnummeret betegnes med Z og er karakteristisk for hvert enkelt grunnstoff.

I grunnstoffenes periodesystem er grunnstoffene ordnet etter stigende atomnummer. Atomnummeret vokser med en enhet for hver plass man går utover i periodesystemet. Det er f.eks. 1 for hydrogen, 6 for karbon, 8 for oksygen, 26 for jern og 82 for bly.

I et nøytralt atom er antall elektroner lik atomnummeret, som også er kjent som kjerneladningstallet eller protontallet.