Toscana – Pitigliano og Sorano

Pitigliano er en by i provinsen Grosseto, som ligger omtrent 80 kilometer sørøst for byen Grosseto. Gamlebyen er kjent som det lille Jerusalem, for den historiske tilstedeværelsen av et jødisk samfunn som alltid har vært godt integrert i den sosiale konteksten og som har sin egen synagoge.

Pitigliano og området var bebodd i etruskisk tid, men den første eksisterende skriftlige omtale av det dateres bare til 1061. På begynnelsen av 1200-tallet tilhørte det Aldobrandeschi – familien og ved midten av århundret var det blitt hovedstaden i det omkringliggende fylket.

I 1293 gikk fylket over til Orsini-familien, noe som signaliserte starten på 150 år med på-igjen/av-igjen-kriger med Siena, på slutten av disse, i 1455, ble det inngått et slags kompromiss: Siena anerkjente statusen som fylke til Pitigliano, som i bytte plasserte seg under Sienas suverenitet. Fra da av går historien til Pitigliano inn i det gradvis bredere området, først Storhertugdømmet Toscana (1562) og deretter Det forente kongeriket Italia.

Sorano var sannsynligvis bebodd av Villanovan-kulturen, men de første historiske omtalene er i forhold til det 3. århundre f.Kr., da det var en etruskisk by under påvirkning av den mer folkerike nærliggende Sovana.

Fylket Pitigliano/Sorano kjempet mot republikken Siena, men ble tvunget til å akseptere dens overherredømme fra 1417. Det fikk tilbake full uavhengighet i 1556, da sistnevnte ble annektert til hertugdømmet Toscana. Festningen ble, på grunn av sin strategiske posisjon, ofte angrepet; det var også sete for brodermordskamper mellom Orsiniene. I 1604, med Alessandro di Bertoldos død, ble det en del av storhertugdømmet Toscana. Tilbake til fotobloggen >>