HjemBlind

Beckers restaurant lå på hjørnet av Nordre gate og Markveien. Adressa er Nordre gate 16. Lå – siden det ikke har vært restaurantdrift her siden 2001. For tiden har Vinmonpolet utsalg i det som var første etasje av Beckers. Men i det siste er det blitt kjent at Vinmonopolet leter etter større lokaler på Grünerløkka, Oslo. Neonskltet henger der det henger takket være byantikvarens gule liste. Og så får vi se … om det blir nytt liv for Beckers når Vinmonopolet finner seg nye lokaler.

Beckers var en såkalt brun café. Nå er det litt usikkert hva en brun café egentlig er. Opprinnelig var vel dette betegnelsen på alle vel innrøykte ølhulll, som over tid fikk den samme karakteristiske brunfargen i tak og på vegger som følge av røyking. Men betegnelsen brukes like gjerne om nyåpnede cafeer – som av nostalgiske grunner holder interiøret i klassisk pub-brunt.
Beckers hadde foruten salongene i første etasje en flott utservering på taket av en en-etasjes nabogård. Ut i bakgården og opp en trapp. Restauranten gikk konkurs og lokalene sto tomme en stund før Vinmonopolet leide seg inn. Det har vært krefter i sving for å gjenåpne utserveringen – uten å lykkes, på grunn av manglende godkjenning og sjenkebevilling.
Undertegnede har vanka på Beckers siden før jeg ble født. Bokstavlig talt; restauranten åpnet dørene i 1956. Mine foreldre frekventerte stedet denne sommeren, fram til jeg ble født i september. Mitt barndomshjem – en tre-roms USBL-leilighet på Bøler – ble skissert på servietter fra Beckers.

Grünerløkka i neon:

Parkteateret

Ramona Skosalon

Beckers restaurant