Pigalle01Pigalle02Pigalle03Pigalle04Pigalle05

HjemBlind

Pigalle ligger i annen etasje over restauranten Olympen (Lompa, på folkemunne). Bygningen har gjennomgått mange store endringer som f.eks. i 1927 da arkitekt Lars Backer (1892-1930) sto for en større utbedring av bygningen. På tidlig 60 tall ble stedet en “østkantens franske hule”. Noe som idag bare gjelder Pigalle.

Neonskiltet med can-can damen som løfter benet er det nærmeste vi kommer en figur-animasjon i neon på våre kanter. Derfor er det synd at benets løftede positur er ødelagt – og at animasjonen er redusert til en enkel blinking … Dette er jo et stykke kulturhistore, for ikke å si lyshistore.
I 2006 stengte både Lompa og Pigalle for omfattende restaureringer. Deler av innredningen er av kulturhistorisk interesse. Særlig Hans Henrik Sartz Backer (1865-1948) med sine ni store malerier fra 1928 med motiver fra Grønland og Enerhaugen. Disse hadde ingen sett på mange år – innsauset i fett og tobakksrøyk.
Fra 1911 til 1965 var drev Sportsklubben av 1909 lokalene i andre etasje. Pigalle ble åpnet som go-go bar, og var spesielt godt kjent på grunn av at klubbens bord var utstyrt med interne telefoner – et veldig moderne grep i forhold til sjekking. På 1970-tallet var Pigalle et ettertraktet dansested.

Grønland i Neon:

Oslo Spektrum

Postgirobygget

Bussterminalen

Pigalle

Adam og Eva

Tandbergs elektriske as

Jens Evensen