HjemBlind

Shangri-La er et fiktivt, utopisk sted som er beskrevet i James Hiltons roman “Lost Horizon” (1933). Shangri-La skal ligge en dyp dal mellom fjellene i Tibet, og menneskene som bor der eldes nesten ikke. Shangri-La-myten har vært til inspirasjon for mange andre paradisliknende steder. Historien er basert på Shambhala, en mytisk buddhistisk by.

Fonten som er brukt neon-skiltet bygger på den såkalte karolingiske minuskel. En skriveskrift som bygger på den gotiske og som ble vanlig på 700-tallet ved Karl den Stores hoff. Den blir ofte omtalt som nygotisk. Pussig nok er denne nordeurpoeiske middelalderepoken i liten grad representert hos Shangri-la eller andre hippie-butikker …
Lost Horizon ble filmatisert i 1937 med Frank Capra som regissør. Filmen gjorde et uutslettelig inntrykk på undertegnedes barnesinn ved en TV-visning; heltinnens unge hånd som rynkes og tørkes inn i døden da hun og helten passerte paradisets yttergrense …
Shangri-la på Jernbanetorget tar opp tradisjonen fra hippie-butikker som Zeppelinfra 1970-tallet og Scorpius som flørter med cannabis og esoterisk tankegods fra Calefornia, hippie-bevegelsen, New Age og sånt som kommer mer eller kanskje mindre fra østen.

Området rundt Jernbanetorget i neon:

Karl A. Haraldsen

Oslo City

Østbanehallen

Trafikanten

Rica Oslo Hotel

Shangri-La

Expressen

Diner