HjemBlind

Østbanestasjonen – Oslo Ø, ble reist da Norge fikk sin første jernbane, Hovedbanen, mellom Christiania og Eidsvoll i 1854. Den opprinnelige bygningen er tegnet av arkitektene Schirmer og von Hanno. Men da Østfoldbanen skulle føres inn til stasjonen ble denne for liten og et nybygg ble reist ved siden av den gamle stasjonen (1879 – 1882). Dette ble tegnet av stadskontuktør Georg A. Bull. Det er denne bygningen som i dag er Østbanehallen. G. A. Bull er også arkitekten bak Vestbanestasjonen (1872).

Østbanestasjonen - 1974
Det er ikke så vanlig å bruke antikva-typer i neonskilt. Østbanehallen er et hederlig unntak. Ikke så rart kanskje, når skiltet skal pryde en neoklassisistisk fasade. Før ombyggingene på 1980-tallet var det mye neon på og i Oslo Ø, bare se på bildet til høyre. Kilde: www.nrk.no.
På 1980-tallet ble øst og vest knyttet sammen‚ både T-banen og toget. Vestbanestasjonen ble lagt ned, Oslo Sentralstasjon ble tatt i bruk i 1986, og mange gikk og håpet på at den gamle Østbanehallen skulle bli til noe fint; markedshall som i Stockholm og Budapest kanskje … Men dengang ei. Alt vi fikk var Dressmann, Free Reckord Shop og MacDonald's.

Området rundt Jernbanetorget i neon:

Karl A. Haraldsen

Oslo City

Østbanehallen

Trafikanten

Rica Oslo Hotel

Shangri-La

Expressen

Diner