Sjokoladens vei til Europa

Urfolk i de spanske koloniene lager sjokolade blandet med mais, 1671. John Ogilby (1600-1676).

Sjokoladens historie begynner utvilsomt i Latin Amerika. Arkeologiske funn fra Honduras viser at mayaene f.eks begynner å dyrke kakaotrær mellom 1400 og 1100 f.Kr. Ikke i utgangspunktet kun for nytelsens skyld – de brukte bønnene som valuta, mens fruktkjøttet rundt bønnene var det som i hovedsak ble benyttet. Mayaene kaller kakaotreet kakaw, et ord som skal bety «det gudene inntar». Mayaene rister sannsynligvis kakaobønnene og tygger dem som nytelsesmiddel og medisin. Kakaobønner brukes også som offergave til gudene. Carl von Linné må ha kjent til legendene omkring kakaotreets tilblivelse da han 1753 gav kakaotreet navnet Theobroma cacao (av Theos, 'Gud', og broma, 'mat').

Etter hvert utviklet de drikken xocolatl, som bestod av kakaobønner som ble ristet og most til en feit kakaomasse og deretter smaksatt med vanilje, honning, sukker og chili, og innimellom maismel for å gjøre drikken drøyere. Denne kakaomassen ble presset sammen til små boller som så ble tørket, og deretter raspet og vispet i kaldt vann den første tiden, for siden å vispes ut i varmt vann. Denne metoden er fortsatt i bruk flere steder i Amerika. Kakao ble der nesten alltid benyttet i flytende form. Sjokolade i fast form slik vi gjerne er vant med å se den ble utviklet av europeere i moderne tid. 

Senere ble frukten spredt videre fra olmekerne, via mayafolket og aztekerne. Kakaobønnen kom til Europa i 1502 med Christofer Columbus som samme år hadde vært den første europeer som så en kakaobønne på øya Guanaja (Isla de Pinos). Disse tok han med tilbake til Spania. De ble imidlertid ikke satt pris på av landets hoff. I 1519 introduserte Hernán Cortés drikken fra det mexicanske hoffet i Montezuma der han selv hadde smakt drikken. 

Detalj fra «La Chocolatada», Barcelona, 1710, katalansk keramisk flisdesign, Museu de Ceràmica, Barcelona

Under Karl Vs styre ble det etablert et spansk monopol på kakaoimport. Dette monopolet ble opprettholdt i 80 år. Spanjolene begynte å drikke drikken som Cortés hadde tatt med til Spania, men nå oppvarmet som varm sjokolade. På 1600-tallet økte populariteten for kakao i Europa. Ikke minst var det jesuittene, som hadde mange misjonærer i Den nye verden, som gjorde drikken kjent. Kakaoen som drikk erobret på denne måten Europa, via kongehusene og adelen. 

På katolsk kirkelig hold oppstod problemstillingen om drikking av sjokolade kunne anses som et brudd på fasten, og saken ble ansett som avklart med den italienske kardinal Francesco Maria Brancaccios granskning; i en bok han utgav i 1652 redegjorde han for at sjokolade var sunt og dessuten ikke omfattet av de gamle fasteforskrifter. 

Sjokolade som næringsmiddel ble stadig mer populært blant de mer velstående, men var fortsatt ukjent for de fattigere innbyggerne. Videre ble kakaoen og sjokoladen spredt til Nederlandene (Amsterdam ble en stor kakaohavn) og derfra videre til Tyskland og nordover til Skandinavia, samt sørover til Italia. Til Storbritannia kom kakaoen på midten av 1600-tallet, der sjokoladehus i London begynte å konkurrere med de etablerte kaffehusene. I sjokoladehusene drakk man sjokoladedrikker som ble ansett å ha såvel afrodisiakiske som helsefremmende og styrkende effekter. 

«Varm sjokolade» 1885

Coenraad Johannes van Houten

Henri Nestlé

Rodolphe Lindt

I 1756 ble sjokolade fremstilt maskinelt for første gang noensinne i Paris. Fire år senere åpnet "Chocolaterie Royale" (Det kongelige sjokoladeriet) som tok bønner fra de franske koloniene, som senere ble smakssatt med tahitisk vanilje. I 1828 fant den nederlandske kjemikeren Coenraad Johannes van Houten opp en ny presse for å utvinne fettet fra kakaoen, samt en metode for å nøytralisere syrene. På denne måten kunne han produsere nesten rent kakaofett i kaker som kunne males til pulver for smaksetting. I 1847 produserte J. S. Fry & Sons den første sjokoladeplaten noensinne som kunne konsumeres av en større masse i Bristol i Storbritannia. I 1875 fant Henri Nestlé opp tørrmelk og derfra var veien relativt kort til kombinasjonen av kakao og kondensert melk for å få melkesjokolade. Noen år senere oppfant en annen sveitser, Rodolphe Lindt, conching. Det er en metode som gjør sjokoladen så finmalt at den smelter på tungen. Rundt 1895 begynte The Hershey Company å selge sjokoladeplater i USA. Freia lanserte også sin første sjokoladeplate i Norge i 1895 kalt «Selskapssjokolade» som fortsatt er i salg.

 
Rundt 1895 begynte The Hershey Company å selge sjokoladeplater i USA.

Freia Selskaps Sjokolade ble lansert i 1895 og er i dag Norges eldste sjokolade. Den består av mørk sjokolade med 42% kakao.

Kilder: