Oslo arbeidersamfunn – Samfunnshuset

HjemBlind

Grunnsteinen til Samfunnshuset ble lagt ned i 1938, og bygningen sto ferdig i 1940, men ble innviet i 1946. Samfunnshuset er tegnet av arkitekt Ove Bang i funksjonalistisk stil . Bygningen er omtalt i Modern Architecture in Europe – som et av svært få norske byggverk.

Bygningen rommer foruten kontorer, Samfunnsalen og Sentrum kino – nå Sentrum Scene. Adressen er Arbeidersamfunnets plass 1. Samfunnssalen brukes blant annet til audition for Idol. Da er plassen fylt av håpefulle sangtelenter som disiplinert står i kø for sin stjerne-entre … Eventuelt høflige overhøvling.
I dag er Oslo Arbeidersamfunn en forumsforening i Arbeiderpartiet, hvilket innebærer at det er et patilag/lokallag men uten geografisk tilknytning til et bestemt område i Oslo. På årsmøtet i 2007 ble Anne Cathrine Berger valgt til leder. Tidligere partisekretær Ivar Leveraas ble nestleder. Begge ble gjenvalgt på årsmøtet i 2008.
Byggeherre for Samfunnshuset var Oslo Arbeidersamfunn – som ble stiftet av Eilert Sundt i 1864. Arbeidersamfunnet holdt til i Torggata 14 fram til byggingen av det nye huset. Opprinnelig støttet Oslo Arbeidersamfunnet Venstre. Men gikk i 1893 kollektivt inn i det nystiftede Det Norske Arbeiderparti.

Området rundt Samfunnshuset i neon:

Oslo sportslager

Samfunnshuset

Sentrum Scene

Gunerius