HjemBlind

Sentrum Kino – Arbeidersamfunnets plass 1 – ble åpnet av Oslo kinematografer i 1945. Kinoen hadde 1206 sitteplasser og i likhet med bygningen førvrig designet i funsjonalistisk stil av Ove Bang. Interiøret er vernet – og Sentrum Scene som nå benytter lokalet har med dette en genuin funkisramme for konserter og TV-produksjoner.

Opptøyene forstatte også kvelden etter. En sentral skikkelse i opptøyene var den legendarisk El Jukan – som under opptøyene holdt hovedkvarter på Teddys Softbar i Brugata. De fleste av de innvolverte hadde ikke en gang sett filmen. På direkte spørsmål fra en journalist svarte av av ungdommene: “Nei'a. Et er'ke nødvendig, det!”
Arbeidersamfunnets plass ble 20. september 1956 åsted for store rockeopptøyer etter visning av filmen “Rock Around the Clock”. Opptlyene startet her og spredte seg til Studenterlunden, Ankertorget og Grønlands torg.
Da kinoen åpnet etter fem år med okkupasjon og sensur strømmet folk til i hopetall. Ut over på 60 og 70-tallet ble Sentrum kjent som en kino for action- og westernfilmer. Oslo kinematografer forfektet i mange år en slags tematisk fordeling av filmer på hovedstadskinoene.

Området rundt Samfunnshuset i neon:

Oslo sportslager

Samfunnshuset

Sentrum Scene

Gunerius