Edvard Munch og Gamle Aker kirke

I 1875 flyttet familien Munch til Grünerløkka. Det var den gang en ny bydel på østkanten som hovedsakelig ble befolket av industriarbeidere. Faren slet med inntektene, og «at familiens økonomi til tider var svært dårlig, skyldtes nok også korpslegens manglende økonomiske sans, samt at hans bløte hjerte tiet overfor ubemidlede pasienter».

Edvrad Munch 01

Det er antatt at Edvard Munch malte sitt bilde i olje fra sitt vindu ved nedre Foss, hvor han kunne se over til Telthusbakken og Gamle Aker kirke. Han var 16 år gammel, i 1880 da han maler en liten studie av kirka og Telthusbakken – bildet ovenfor. Bildet til høyre er signert 1881. Gjengitt med tillatelse © Munch-museet / Munch-Ellingsen gruppen / BONO, Oslo 2010

Edvard Munch

1863—1944. Munch er en av de få nordiske malere som har vunnet internasjonalt ry og hatt avgjørende innflytelse på europeisk kunst Han begynte å male i et tradisjonelt formspråk, men utviklet sin egen symbolistiske stil med ekspresjonistiske trekk. Munch testamenterte ved sin død sin betydelige samling av egne arbeider til Oslo kommune. Disse oppbevares i Munch-museet, Oslo – som åpnet 1963. Og flyttet til det nyåpnede Munch i Bjørvika i 2021.  

Edvard Munch 02